ממ"יתון אוכל
11.04.2021
ו' אדר תשפ"א
הדרכים המוזרות בהן אוכלים צ'יפס ברחבי עולם // לילך בן אהרון
צ'יפס הוא אחת התוספות הנפוצות ביותר לאוכל אך האם ידעתם כי במדינות השונות הוא נאכל בצורה שונה?
הקרדיט להפצת הצ'יפס בעולם מגיע לצרפתים, אשר בראשית המאה ה־19 הגישו לנשיא ארצות הברית "תפוחי אדמה מטוגנים בנוסח צרפתי". מי שהפכו את הצ'יפס לגלובלי היו האמריקאים.
קנדה: פוטין
מהמדינה קנדה ישנה מנה שלוקחת את הצ'יפס והופכת אותו למאכל חורף נפוץ. את הטוגנים הטריים מכסים ברוטב סמיך על בסיס ציר בקר או עוף שמוסמך בעזרת קמח, ומוסיפים גושים קטנים של גבינה טרייה. המנה מוגשת עם בירה, זו מנת חובה בכל תפריט פאב קנדי, ואין לה שום קשר לנשיא רוסיה.
ארצות הברית: צ'ילי צ'יז פרייז
מנת דיינר פופולרית בדרום ארצות הברית שמשלבת בין הטוגנים הפריכים לתבשיל טקסני: צ'ילי קון קרנה, בשר טחון בבישול ארוך ברוטב סמיך עם אבקת צ'ילי, כמון, עשבי תיבול מיובשים ולפעמים גם שעועית. לצד מנה זו ישנה גבינת צהובה מומסת.
צרפת: פום נוף, פום סופלה, פריטס
לצרפתים ישנן גישות רבות לטוגנים. המוכרת ביותר היא הפום פריט– צ'יפס דקיק ופריך במיוחד המלווה סטייק.
בריטניה: פיש&צ'יפס
הבריטים משדכים את הצ'יפס שלהם לדגים של הימים אשר מסביב לממלכה המאוחדת. יש המייחסים את השילוב לסוחר דגים יהודי, שבאמצע המאה ה־19 הגיש דגים מטוגנים בציפוי פריך עם תפוחי אדמה מטוגנים, מגולגלים בתוך נייר עיתון. את הצ'יפס שלהם, מתבלים הבריטים בחומץ לתת (אותו לתת שממנו עושים בירה) ומגישים עם מחית אפונה ומיונז בתוספת שמיר וחמוצים שעונה לשם רמולד או רוטב טרטר.
ספרד: פטטס בראווס
בחופים של קטלוניה הצורה המועדפת לטוגנים היא של קוביות עבות, לרוב אפילו עם הקליפה, שמטוגנים עד הזהבה יסודית. בתום הטיגון יקבלו שמיכה של רוטב עגבניות מתובל ואולי גם מיונז.
ישראל: חומוס צ'יפס סלט
בישראל ניתן למצוא במסעדות המזרחיות ובדוכני הפלאפל והשווארמה צ'יפס שעובר טיגון אחד וממושך. כאן בארץ ההמצאה האירופית התחברה לשורשים מזרח תיכוניים: טחינה לבנונית, עמבה הודית/עירקית, סלט ערבי, פלאפל מצרי ושווארמה תורכית.
- ישנם עוד עשרות סוגי צ׳יפס רבים ומגוונים. אילו מהסוגים אתם הייתם רוצים לטעום?
?הידעת
פיצה בסגנון הוואי המפורסמת, עם האננס והפפרוני, בכלל הומצאה בקנדה.
אוכל בריא // יואב גבע
מהו אוכל בריא, הרי יש מלא שאלות כמו מהו אוכל בריא, האם חשוב לאכול אוכל בריא, האם אוכל בריא טעים בכלל
מלא שאלות מלא תשובות ואיך יודעים מה נכון?
הרי לכל מאכל יש גם יתרונות וגם חסרונות. אז אילו מזונות נחשבים להכי בריאים, איך נדע מה הכי מתאים לנו לאכול.
המזונות שנחשבים לבריאים ביותר הם אלו שבמחקרים נמצא קשר ישיר בינם לבין מניעת סרטן, הגנה על רקמות הגוף והספקה של ויטמינים ושל מינרליים חיוניים.
בראש רשימת המזונות הבריאים ביותר נמצאים דג סלמון, אוכמניות, יין אדום, אגוזי מלך, ירקות ירוקי עלים, דגנים מלאים ויוגורט. החוכמה היא לבחור נכון איפה להשקיע את הקלוריות הפחות בריאות. למשל, אם במסיבה יש גם חטיפים, גם עוגה וגם בורקסים צריך לבחור לאכול רק אחד מאלה.
איך קובעים מהו אוכל בריא?
בוחנים את כל המרכיבים של המזון ואת השפעתם על הגוף. למשל, ירקות ופירות נחשבים בריאים מכיוון שהם מספקים הרבה ויטמינים לגוף, מינרלים וסיבים תזונתיים. גם בשר עוף, בשר בקר ובשר הודו נחשבים למזונות בריאים המספקים חלבונים איכותיים ושילוב מיוחד של ויטמינים ושל מינרליים שלא תמיד נמצאים בירקות ופירות.
גם מאכלים מתוקים כמו דבש ושוקולד יכולים להיחשב מאכלים בריאים מכיוון שיש להם תכולה גבוהה של חומרים נוגדי חמצון, ויטמינים חיוניים שמעודדים תחושה טובה בגוף לאחר אכילה וגם זה חשוב לבריאות.
מהו מזון לא בריא?
למרות היתרונות הבריאותיים המרשימים של המזונות הבריאים, לכל אחד מהם יש תכונות נוספות שעלולות בעת צריכה לא נכונה לפגוע בבריאות. לדוגמא הפירות, עם כל היתרונות שלהם, מכילים גם סוכרים פשוטים, ולכן בעת צריכה מוגזמת הם עלולים לעודד השמנה.
בשר הבקר למשל, שמספק לנו כל כך הרבה חלבון איכותי, מכיל גם כמות יחסית של שומן רווי ושל כולסטרול.
מוצרי החלב העשירים בחלבון וסידן עלולים גם הם להכיל בחלק מהמקרים שיעורי שומן מאוד גבוהים.
אז לסיכום בשביל לדעת איך לאכול צריך לדעת לשלב הכל בתפריט היומי או השבועי בלי לוותר על המאכלים שאוהבים ולא להרגיש שסובלים כשאר אוכלים רק מאכלים "בריאים".
רגע להתעדכן- אסון הזיהום הימי // עדי גרוסו
בתאריך 2.2.2021 נפלטו מאוניית סחר אזרחית מאות טונות של זפת ותוצרי נפט. במשך שבועיים המזהמים התפשטו לשטח עצום בטריטורית המים הכלכלית של ישראל עד שלבסוף נשטפו במהלך סערה וגלים גבוהים לחופים. ב17.2.2021 החלו להישטף מאות טונות של זפת ותוצרי נפט אשר זיהמו את החופים. דליפת הנפט הזאת מוגדרת כאסון אקולוגי ברמה חמורה. התפשטות הכימיקלים פוגעת בכל המערכת האקולוגית שבסביבתינו, משמידה סביבות חיים, הורסת את חופינו ופוגעת בפרנסת דייגים.
האסון האקולוגי פגע בעשרות אלפי יצורים חיים ומילאה את חופינו בכתמים ובגושים שחורים המסוכנים לאדם ופולטים גזים רעילים. עדיין לא ידוע בוודאות מה גרם לדליפת הנפט מהאוניה אך הנזק הוא שנגרם עד עכשיו הוא עצום ונושא עמו השלכות מזעזעות לטווח הקצר ולטווח הארוך. האסון מוגדר כזיהום ימי בינוני מבחינה עולמית, אבל הוא אחד האסונות האקולוגים הכי חמורים שקרו במדינה. תהליך ניקוי החופים והסביבה הימית יקח עוד חודשים ושיקום המערכת האקולוגית העדינה יקח עוד שנים. כבר מספר ימים לאחר שהמזהמים הגיעו לחופים אלפי מתנדבים החלו בניקוי החופים, הם עשו עבודת קודש והם ראויים לתודה של כולנו.
האסון בקנה מידה ענק אך הוא היה יכול להימנע, כבר בשניים בפברואר זיהו את הדליפה ורק כאשר המזהמים התפשטו החלו לפעול, וגם אז הכלים שעמדו לרשות המשרד להגנת הסביבה היו מוגבלים. בתיאוריה ישראל אמורה להיות מוכנה לאירועים מהסוג הזה. בשנת 2008 נכתבה תוכנית התלמ"ת (התוכנית הלאומית למוכנות ותגובה לאירועי זיהום ים ושמן) הכוללת תקנים, חוזי רכש ותוכניות התמודדות עם זיהומים, כל אלה אמורים להבטיח את הטיפול המיטבי בזיהומים אקולוגים אלה ואפילו למנוע אותם. התוכנית אפילו עודכנה ב2017 עקב טכנולוגיות חדשות לטיפול בזיהומים אקולוגיים. העניין הוא שהתוכנית קיימת כבר 12 שנים, ונהגתה על ידי גורמים מקצועיים, ואפילו הוחלט כי יועבר חוק המבטיח את התקיימותה, אבל למרות זאת היא אף פעם לא יושמה. אף ממשלה או חבר כנסת לא קידם את יישום התוכנית וחיקוק החוק ומעולם התוכנית לא קיבלה תקציב. כל התקציב שדרוש לתוכנית הוא בסך הכל 15 מיליון שקלים. לצורך השוואה 15 מיליון זה 0.0033% מתקציב המדינה השנתי העומד על 450 מיליארד שקלים בממוצע. כך למעשה היינו יכולים למנוע את האסון או לפחות לצמצם אותו בצורה משמעותית, אך פשוט לא היינו מוכנים אליו. זה החלק האבסורדי והוא אסון בפני עצמו. בגלל אגו פוליטי וסדר עדיפויות שגוי, כולנו משלמים מחיר כבד בכך שהסביבה שלנו נפגעת, הרסנו עשרות סביבות גידול ופגענו באלפי בעלי חיים חפים מפשע בגלל בעיות טכניות ואדישות פוליטית במשך 12 שנים. בנוסף לכל זה, העבודה הקשה של גורמי סביבה רבים פשוט ירדה לטמיון ולא יושמה. אותו סיפור קרה עם אסון הכרמל. לפני האסון הייתה תוכנית להתמודדות עם שריפות ענק ושיפור מערך הכבאות, התוכנית כמובן לא יושמה והכרמל היפה שלנו נשרף. השורה התחתונה היא שאין סיבה שככה נפגע בטבע ובעצמנו, הגיע הזמן שנבחרי הציבור יפעלו רק למען הציבור וביחד עם גורמי המקצוע ממשרדי הממשלה.
עם זאת, בעיני העניין הסביבתי צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות, או לפחות בסדר העדיפויות. יש לנו רק ארץ אחת קטנה ומיוחדת שיש לשמור עליה לדורות הבאים וגם לנו. כי פגיעה בסביבה אינה מוסרית ופוגעת בנו. אם אנחנו מערערים את המערכת האקולוגית אנחנו נפגעים מאקלים, מאסונות טבע, מחסור במשאבים ועוד...
בזבוז אוכל //עדי גרוסו
אני חושב שאין אחד שלא אוהב אוכל, זה משפיע על כל תחום בחיים שלנו וזה צורך בסיסי. תזונה זה חיים. האנושות משקיעה משאבים עצומים בייצור מזון, החל מגידולו ועד לשיווקו. חברות וגופים משקיעים מאמצים אדירים כדי שהמזון שלנו יהיה כל כך נגיש, אולי הוא יותר מידי נגיש. המזון בימינו נגיש לכולם ואנחנו קונים כמויות עצומות ובסוף צורכים רק חלק ממנו וזורקים את היתר. למעשה אנחנו זורקים לפח כמויות עצומות של מים, דלק, משאבים וזמן, כל הדברים יקרי ערך האלה יורדים לטמיון כאשר אני לא מסיים את הארוחה שלי. כמעט 10% מהמזון שלנו סתם מיוצר ונארז, נשלח למקומות שיווק כדי שאני אזרוק אותו לפח. וכל זה קורה בזמן שבמדינות אחרות קיים מחסור במזון וגם בעולם בכלל קיים מחסור במזון. אבל רק אם נצרוך את מה שאנחנו צריכים באמת ולא בצורה מוגזמת לא יהיה מחסור. אנחנו סתם גוזלים משאבים יקרים מהעולם ופוגעים בו לשווא, רק כדי "שלא יחסר". הגיע הזמן שכן נסתכל לאחרים בצלחת, אנחנו חייבים לשנות את הרגלי התזונה שלנו ושל אחרים, כי בסופו של דבר זה משפיע על כולנו גם אם זה רחוק מהעין.
השבוע בהיסטוריה
בתאריך 17.3.1973 הלהקה פינק פלויד (Pink Floyd) הוציאו את אלבום הרוק "The dark side of the moon".
האלבום הוא אלבום קונספט ונחשב לאחד מאבני הדרך הכי חשובים בעולם המוזיקה המודרנית בכלל ולאחד החשובים ברוק המודרני בפרט. האלבום מכר יותר מ 45 מיליון עותקים. ומחזיק בשיא של 741 שבועות של הישארות רציפה במצעד הפזמונים "בילדבורד". עד היום מידי פעם הוא נמצא בראש מצעדי הפזמונים. הקונסטפט של האלבום הוא שימוש במסרים פילוסופיים בשפה פשוטה העוסקים בנושאים הקשורים למחזור חייו של האדם המודרני: זמן שחולף ללא הפסקה, לחץ, תאוות בצע, נורמות חברתיות משעבדות, מלחמה, דת ושיגעון. האלבום מכיל מוזיקת רוק נהדרת ומסרים פילוסופיים בשפה פשוטה שגורמים לך לא לרצות להפסיק להאזין ולהביע הערכה עמוקה לאלבום. האלבום מעביר מסרים ברורים של הבעיות שלנו כמין האנושי בצורה מתונה ומדויקת, הוא בנוי בצורה של רוק קלאסי (בית, ופזמון וסולו גיטרה) אבל עדיין משלב בין מוזיקה מורכבת לבין מילים פשוטות. אני ממליץ לכל אחד להאזין למוזיקה הנהדרת שפינק פלויד יצרו, אז יאלה לכו להאזין!
.
פארוק בלסארה\\ זוהר אביטל
כמו הרבה אנשים אחרי הסרט של קווין גם לי היה פייז כואב של הערצה לפרדי מרקורי שהתחיל עוד הרבה לפני יצאת הסרט ולצערי רק המשיך והתחזק אחרי שצפיתי, במקום להיגמר. הסיבה היחידה שבגללה אני כבר לא שומעת שירים של קווין, היא ששמעתי אותם כבר יותר מידי עד שכבר ממש נמאס לי. אז הנה אני פה, פורקת הכל כדי שאוכל להמשיך הלאה… אולי אחזור לשמוע אותם כשאהיה בגיל של הורי בשישי בצהריים, כפי שהם נוהגים לשמוע הביטלס.
פרדי מרקורי אמר פעם כי כל הרעיון מאחורי להקת קווין היה להיות מקוריים.
פרדי מרקורי נולד בשנת 1946 בזנזיבר ונפטר ב- 1991 בבריטניה בגיל 45 בלבד. פרדי מרקורי היה מוזיקאי, יוצר, זמר ופרפורמר . הוא נודע כסולן שהוביל את להקת Queen הבריטית והפך אותה לסמל סטטוס של אגדת מוזיקה. הלהקה פעלה משנות ה-70 ועד שנות ה-90. התפרסמה בכל רחבי העולם, צברה מיליוני מעריצים ונודעה בהופעותיה הדרמטיות ויוצאות דופן. פרדי מרקורי ולהקת Queen הוציאו למעלה מ- 20 אלבומים שונים. חלקם נחלו הצלחה מסחררת.
פרדי מרקורי סולן הלהקה והדמות הדומיננטית בה הוא דמות מורכבת וייחודית ומקור השראה עבורי. הוא דמות כריזמטית וסוחפת , מלאת אמביציה וחזון שהצליחה לרתום אנשים לעשייה שהיא מחוץ לנתיב המקובל. הוא היה נאמן לעצמו, לאמונות ולשאיפות שלו גם כשהן נתקלו בהתנגדות וביקורות שליליות. מרקורי מעולם לא ניסה להסתיר או להסוות את מי שהוא, אלא הבליט את אישיותו לאורך כל הדרך. הוא התנגד לסטריאוטיפים וניפץ מוסכמות ובעיקר פרדי מרקורי ייצג מקוריות, ייחודיות יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסא. אפיונים אלה חוזרים ועולים בביוגרפיה של מרקורי השזורה בזו של להקת Queen.
פרדי מרקורי נולד בהודו הבריטית למשפחה זורואסטרית. שהגיעה לבריטניה ב-1964 כשהיה בגיל העשרה. הוא נולד בשם פארוק בלסארה, אך שינה את שמו. את השם פרדי הוא בחר עוד כשלמד בפנימייה הבריטית "סנט פיטר" שליד מומבאי, ואת השם מרקורי בחר בהמשך כהשראה מכוכב הלכת מרקורי – כוכב חמה, אחד מכוכבי הלכת במערכת השמש, הקרוב ביותר במסלולו לשמש. האהבה שלו למוזיקה ניטעה בו כבר בגיל צעיר. המוזיקה הייתה עבורו דרך חיים והגדירה את מי שהוא ומה שהוא. הוא החל בלימודי פסנתר כבר בגיל 7 ואף הקים להקה בפנימייה בה למד. המנעד הקולי של מרקורי היה רחב בצורה יוצאת דופן, ונפרסה על ארבע אוקטבות, החל מקול בס ועד לסופראנו וקול אופרה עוצמתי. עם המעבר לאנגליה הצטרף ללהקת הבלוז wreckage, במקביל ללימודי אמנות ועיצוב גראפי בקולג' לאומנויות. ההופעות במועדונים, הלבוש וכל הנלווה לכך עמד בניגוד מוחלט לשמרנות ולערכי משפחתו הזורואסטרית ויצרו חיכוכים ומאבקים רבים עם הוריו. אך פרדי מרקורי סרב להיכנע למסורת המשפחתית ופנה לדרכים אחרות, לדרכים שלו. הצטרפותו של פרדי ללהקת קווין היתה מקרית. עד להצטרפותו אליהם הוא חבר למספר להקות אשר לא צלחו והתפרקו. אך פרדי לא הניח לחלומו, למרות הכישלונות המצטברים הוא המשיך בלי לאבד את ההתלהבות ואת התשוקה לעיסוק במוזיקה. באפריל 1970 הוא הצטרף ללהקת Smile עם הגיטריסט בראין מיי והמתופף רוג'ר טיילור. מרקורי הפך להיות סולן ומנהיג הלהקה. הוא בחר עבור הלהקה את שמה החדש – Queen (לדבריו "שם מלכותי המעלה אסוציאציות ואפשרויות רבות") ועיצב את הלוגו המפורסם שלה אשר מורכב מסמלי המזלות של ארבעת חברי הלהקה: אריה, סרטן, עקרב ובתולה בתוספת עוף החול שסימל עוצמה. ב-1973, לאחר אינסוף הופעות קטנות בעיקר כלהקת חימום, במועדונים ובמכללות פרדי מצליח לשכנע את חברי הלהקה "לחשוב בגדול" ולהפיק לעצמם תקליט הבכורה - Queen. התקליט לא נרשם כהצלחה גדולה ולא היווה פריצת דרך, אך מרקורי והלהקה המשיכו ליצור. הלהקה חתמה על חוזה עם חברת EMI Records, ורק עם פרסום התקליט השלישי התפרסמה הלהקה במהירות ברחבי אירופה, יפן וארה"ב וצברה מיליוני מעריצים. הלהקה, בהובלתו של פרדי, נודעה בהופעותיה החיות מסביב לעולם שהיו תאטרליות, גרנדיוזיות ומצועצעות ושלהבו את הקהל. במהלך ההופעות הצליח פרדי ליצור עם הקהל הגדול קשר ישיר ובלתי אמצעי. סגנון הלבוש שלו, שאותו ליקט ועיצב בעצמו היה טרנדי, ייחודי ופורץ דרך מסגנון הגלאם-רוק ועד לסגנון הגברי עם השפם. הוא הצליח להביא את הסגנון האנדרוגיני ואת סגנון סצנת מועדוני הפטיש למיינסטרים. פריטי הלבוש שאפינו את הופעותיו נחשבו לאייקונים (כמו אוברול המעוינים, גלימת המלאך , מכנסי הטייטס ההדוקים ובגדי העור). מרקורי הבין את חשיבותה של האופנה ובעיקר היה מוביל אמיתי בשבירת הגבולות והסטריאוטיפים ושחרור מגדרי באופנה. הסגנון המוזיקלי שטבע פרדי בלהקת קווין היה מגוון וייחודי. הלחנים היו מורכבים, כללו טווח רחב של סגנונות מוזיקליים - מרוק'נרול ועד אופרה. העיבודים ייצגו חופש, פתיחות ופלורליזם והשירים היו מלווים בקליפים מושקעים בסגנון ובתוכן– חלקם משעשעים ואף שערורייתיים לתקופתם. למשל השיר Bohemian Rhapsody, שהוקלט במשך שלושה שבועות, שילב בלדת רוק עם קטע אופראי ונמשך כמעט שש דקות. אף על פי שרבים המליצו ללהקה לא לפרסם את השיר בטענה שמדובר בכישלון חרוץ, שלח מרקורי עותק לחברו, שדרן הרדיו קני אוורט, וביקש את חוות דעתו על השיר ושלא ישדר אותו. אוורט גילה התלהבות רבה מהשיר ושידר אותו למרות הבקשה של מרקורי. השיר הפך ללהיט המשודר ביותר בכל תחנות הרדיו. הלהקה אף יצרה סרט אמנותי שהוקלט לקידום השיר, מה שנחשב לאחד הקליפים הראשונים שיצאו בטלוויזיה על מנת לקדם סינגל. במקביל לקריירה של מרקורי ב-Queen הוא פיתח גם קריירת סולו. בשנות השמונים הוא פרסם שני תקליטים (Mr. Bad Guy 1985, Barcelona , 1988) בהם נעשו בחירות מוזיקליות אמיצות ומאתגרות. אלבומים אלה הצליחו והעפילו למקומות הראשונים במצעד הפזמונים הבריטי. ההצלחה המסחררת של Queen נמשכה לאורך שנות השמונים והגיעה לשיאה בהופעה בלתי נשכחת במופע ההתרמה Live Aid , בפני קהל של עשרות אלפי מעריצים. כשנתיים לאחר מכן הודיעה הלהקה על פרישה זמנית, בשל התמודדותו של פרדי עם נגיף האיידס. האלבום האחרון של הלהקה יצא ב- 1990. פרדי מרקורי נפטר ב- 1991 מסיבוכים של הנגיף, יממה בלבד לאחר שיצא עם הודעה מתוקשרת על כך שהוא נשא של הנגיף. הלוויה נערכה ע"י כומר זורואסטרי, נכחו בה המשפחה הקרובה וקומץ מחבריו. גופתו נשרפה, והעפר ניתן למרי אוסטין שהייתה אהבת חייו. עם מותו השאיר פרדי מרקורי מורשת שלמה של שירים שמעמדם כקלאסיקות ישמר לנצח. שנה לאחר מותו זכה פרדי בפרס המוזיקה הבריטית עבור תרומה יוצאת מן הכלל למוזיקה הבריטית. שניים משיריו שכתב ועיבד We are The Champions ו- Bohemian Rhapsody נחשבים לשירי הרוק הטובים שנכתבו אי פעם. כפי שהעיד פרדי מרקורי על עצמו "לא באתי להיות כוכב. באתי להיות אגדה!"
פרדי מרקורי היה איש עם חזון ומטרה - החלום לעסוק במוזיקה, ליצור, להופיע ולהגיע לכמה שיותר אנשים. החזון של פרדי מרקורי הניע אותו בנתיב להגשמת חלומו בהתמדה ובעקשנות. פרדי בטא תמיד רעב ותשוקה לחדשנות, שאף לשלמות למרות הקשיים וחוסר ההצלחה בדרך, הוא הצליח "לחשוב בגדול" ולדמיין מציאות אחרת. הדרכים שהוא בוחר הן יצירתיות , מגוונות ולא צפויות ובעזרת הכריזמה שלו הצליח לסחוף אחריו את האחרים. תמיד חדור מטרה לחקור, לגלות ולהגיע למחוזות חדשים ומפתיעים, לקרוא תיגר ולנפץ סטריאוטיפים ומוסכמות. אין ספק שמעבר למורשת המוזיקלית ולמורשת התרבותית - פרדי מרקורי השאיר אחריו גם מורשת מעוררת השראה של חדשנות ופריצת גבולות.
הממיתון של החודש מתמקד באוכל, האם ידעתם שהדרכות בנושא אוכל הן מגוונות ולרוב 'מושכות' יותר בעבור הקהל?
הנה כמה טיפים בשביל הדרכה טעימה יותר:
-
הביאו תמונות אשר ימחישו את המאכל, תמונות מוסיפות קשב ועניין ותורמות לשיח פורה יותר עם הקהל בזמן ההדרכה.
-
תארו בהרחבה- ספרו על חוויה אישית עם המאכל, צורות אכילה/הגשה מגוונות, מאפיינים של המאכל והמליצו על המאכל:)
-
במידה והתנאים מאפשרים זאת: הביאו את המאכל.
בהצלחה ושתהיה לכם הדרכה פורייה וטעימה.
רעיונות להדרכה | הדרכה אכילה?
משצי"ם משתפים!
מאחר והממיתון בנושא אוכל, מן הראוי בעיניי לשאול לגבי הסעודה האחרונה של המשצים המגניבולים שלנו. אנשים שקרובים אלינו עם האוכל האהוב עלינו שניה לפני המוות זה לחלוטין דבר טהור בעיניי.
השבוע שיתפו אותנו המשצים עם מי הם היו רוצים לסעוד לקראת סופם ומה יוכלו.
שיר מלכה, שביעיסטית משתפת:
נראלי שעם המשפחה וחברים, למה? כי הם האנשים שהכי חשובים לי ומשפיעים עליי לטובה, לא משנה מתי הם פשוט נמצאים שם בשבילי.
מה נאכל?? כמובן שהמבורגר
עמנואל יעקב, חמשושית ממבשרת ציון משתפת:
ואני חושבת ומבינה שאת סעודתי האחרונה הייתי רוצה לסעוד יחד עם כל בני משפחתי .
לאור העילה , שהמשפחה שלי היא הכל מבחינתי ואין לה כל תחליף .
לאורך כל חיי משפחתי שלי דוחפת אותי להצלחה ועוטפת אותי באהבה אין סופית .
במהלך הסעודה , הייתי שמחה לאכול בפעם האחרונה את המאכלים המסורתיים שלנו .
את המאכלים אשר מייצגים את מקורותיי .
כמו למשל : קובה , עלי גפן , ג'חנון וכו' ...
כי אין כמו מאכלים שורשיים תכלס ;)
ותכלס , אין כמו המשפחה O_o
נחמיה בלבין, שמיניסט מבנר תמיד חשמונאי משתף:
האמת שיש יותר מבן אדם אחד אז
חנה תורג׳מן ותמר גואטה (חברות שלי מהמשצים) שיתמכו בי
שלומי טאוב (המדש הקודם שלי שאני אולי אתפייס איתו)
מעיין כהן (חברה מגדרה) שאני אגיד לה איך אני מרגיש כלפיה
ודניאל ביגון (חברה מירושלים) שתרביץ לי על זה שזה הארוחה האחרונה שלי
כנראה נאכל עוגת שוקולד אבל הכל שוקולד עם קצפת חלבית אבל רק חלבית כי אני אלרגי ושונא את הפרווה ושתיה כנראה נשתה איזה וויסקי טוב כי מותר לי וזה טעים אז למה לא
פינת המתכון | לחם צופים מלוח
חומרים (ל4- מנות):
-
2 כוסות קמח לבן
-
2 כפיות מלח
-
1 כף אבקת אפייה
-
75 גרם חמאה ללא מלח
-
3/4 כוס חלב
-
תבנית כיכר חד-פעמית, ויריעת אלומיניום לכיסוי התבנית.
-
אופן ההכנה:
-
בוחשים בקערה גדולה את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
-
משמנים היטב את התבנית ואת רדיד האלומיניום, ומוודאים שהגחלים במדורה אדומים.
-
חותכים את החמאה לפיסות, מוסיפים לקערה ובוחשים את הכל לתערובת פירורית גסה.
-
מוסיפים כמות מספקת מן החלב עד לקבלת בצק רך. מעבירים אל התבנית ומכסים ביריעת האלומיניום. יש להתיר מרווח מספיק לתפיחת הבצק בין שולי התבנית לכיסוי.
-
מניחים את התבנית המכוסה על הרשת, במרחק של 5-2 ס"מ מהגחלים. "אופים" כ20- דקות, ובודקים. אין משך אפייה קבוע, וייתכן שפה-ושם תצטרכו לשנות את מיקום התבנית על גבי הגחלים, כדי למנוע חריכה.
-
מורידים מעל הגחלים, מסירים את רדיד האלומיניום, ומגישים לאחר צינון של 5 דקות.
פינת המתכון | סוכריות מנטה
חומרים:
-
כוס סוכר
-
נענע משובלת
-
1/2 כוס מים
אופן ההכנה:
-
להכניס שני חופנים של נענע לסיר
-
להוסיף מים ולהרתיח כ3- דקות. נקבל תמיסת נענע ירוקה וחריפה.
-
בעת בישול הנענע נחמם את הסוכר בכלי תוך כדי בחישה עד שהסוכר יהפוך לסירופ בצבע חום זהוב.
-
לסירופ נוסיף את תמיסת הנענע החריפה.
-
נמשיך לבחוש ולבשל, ואחר כך נשפוך את הסירופ לתוך מגש רחב ונניח לו להתקרר.
-
נחתוך לקוביות קטנות - והרי לנו סוכריות טעימות בטעם מנטה...
פינת המתכון | בלינצ'ס
חומרים:
-
3 כוסות קמח
-
4 ביצים
-
1/4 כוס שמן
-
מים (כמה שנכנס)
-
מעט מלח
החומרים למילוי:
מתוק:
גבינה לבנה + סוכר
שוקולד
ממרח חלבה
ריבה
מלוח:
פטריות עם בצל
תפוחי אדמה
תבלינים
אופן ההכנה :
-
מערבבים לפי הסדר (עד לקבלת עיסה דלילה אך לא מימית!):
-
קמח, ביצים, מים, שמן ומעט מלח.
-
מחממים מחבת ויוצקים עליה עלה דק.
-
מטגנים על אש בינונית שלא יישרף.
-
הופכים את המחבת לצלחת והעלים נערמים אחד על גבי השני.
-
ניתן לטגן שוב או להשאיר כך.